För ett par helger sedan arrangerade man SM i sportkörning i Göteborg. Detta var för att ge både de tävlande och staden ett genrep inför EM som även kommer hållas i Göteborg nästa år.

1109722-arena-driving-trials

I Göteborgs-Posten kan man läsa om att SM i sportkörning tog plats i Göteborg för ett par helger sen. Det var tre discipliner som totalt 60 ekipage tävlade i och disciplinerna var dressyr, marathonkörning och precisionskörning mellan koner. I körningen hade ekipagen antingen en, två eller fyra hästar framför vagnen och förutom kusken som satt bakom hästarna i vagnen, ingick även minst en groom i vagnen som hjälpte till och fördelade vikten samt höll balansen. Det tävlingsmoment som lockade mest publik var den spektakulära marathonkörningen genom staden.

Sverige bra på fyrspann

Den här SM-tävlingen fungerade som ett genrep inför EM som hålls nästa år och Sverige har alltid presterat bra och legat i topp när det kommer till fyrspann. Och att det var så många som ställde upp nu i SM är ett bevis på att svenskarna är intresserade av att tävla i sportkörning och att det helt enkelt finns ett stort intresse för sporten. Något som är kul med just sportkörning är att i princip vem som helst kan vara med och tävla om man har en häst, en vagn och en hästtransport att ta dit hästen med. Det krävs inte att man har supervältränade hästar, utan de behöver bara vara bra på att lyda kommando och ha lite erfarenhet av att dra vagn.

Genrep för Göteborg

Den här SM tävlingen var också ett litet genrep för staden Göteborg eftersom EM kommer hållas just i Göteborg nästa år. På Sveriges Radio kan man läsa att man arrangerade SM i körning redan i år för att testa att allt fungerade inför nästa år.